Pek çok alanda kullanılan yapı kimyasalları nedir? Yapı kimyasalları; inşaat, konut içi ve bina yapımında kullanılan yardımcı malzemelerdir. Yeni nesil teknolojilerinin kullanılmaya başlandığı bu dönemde üretilen yapı kimyasalları, geleneksel yapıştırıcıların ve klasik güçlendirici maddelerin yerine kullanılmaktadır. Çevre dostu olmasından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Kimya biliminin gelişmesi sayesinde pek çok alanda yeniliğe gidilmiş ve günümüz modern dünyasına uygun hale getirilmiştir.
Yapı Kimyasalları Özellikleri Nelerdir?
Yapı kimyasalları, herhangi bir inşaat projesinin maliyetini %2 - 5 artırıyor olsa da sağladığı faydalar daha fazladır. Bu nedenle geniş alanda yapı malzemeleri ve özellikleri bulunur. Bu özellikler şu şekildedir;
- Yapı kimyasalları, yüksek kaliteli beton ve betonun performansını iyileştirmeye faydalıdır
- İnşaat işlerinin ömrünü uzatır
- Çevre dostu üretim sürecinden geçer
- Dış etkenlerden korur
- Çatlak, boşluklar ve sızdırılan yerleri onarır ve güçlendirir
- Yapının sağlamlığı artar
Yapı Kimyasalları Nerelerde Kullanılır?
Yapı kimyasalları, geniş kullanım alanına sahiptir. Gündelik hayatta neredeyse her alanda görülmektedir. Genel kullanım alanları şu şekildedir:
- Zemin ve levha yapıştırma
- Seramik ve fayans kaplama
- Dekoratif sıvalar
- Su izolasyon malzemesi
- Mantolama
- Sıvama ve yapıştırma
- İzolasyon malzemesi
- Konut içi ve konut dışı
- İnşaat sektörü
Yapı Kimyasalları Hammaddeleri Nelerdir?
Yapı kimya hammaddeleri pek çok alanda fayda sağlamaktadır. Mukavemet arttırıcı, kıvamlaştırıcı, kayma ve akma engelleyici gibi birçok kimyasal hammadde bulunur. Bu hammaddeler:
- Metil selüloz
- Toz polimer
- Nişasta eteri
- Sitrik asit
- Hava sürükleyici
- KYS ajan
- Toz silikon
- Kalsiyum formiat
- Kalsiyum stearat
- Çinko stearat
- Elyaf
Yapı İzolasyon Kimyasalları
İlk olarak izolasyon ne demektir sorusunun cevabını yanıtlamak gerekmektedir. İzolasyon, yalıtım anlamına gelmektedir. Yapı izolasyon da bir alanın ısı korumasının sağlam olması ya da ısı kaybının yaşanmaması anlamına gelir. İnşaat sektöründe oldukça önemli olan bir konudur. Yaşam alanlarında ısı kaybı ciddi anlamda maddi ve manevi olmak üzere zarar veren ve yıpratan bir süreçtir. Bu nedenle yalıtım sorunu yaşanmaması, güçlü ve uzun ömürlü kullanıma uygun olması için izolasyon kimyasalları kullanılmalıdır.
Yapı Kimyasalları Türleri Nelerdir?
Kimyasal yapı türleri aşağıda verilmiştir;
- Tamir harçları
- Yapısal güçlendirme ürünleri
- Su ve ısı yalıtım ürünleri
- Endüstriyel zemin ürünleri
- Yapıştırma ve derz ürünleri
İnşaat Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Yeni nesil teknoloji ile birlikte gelen inovasyon ile inşaatta kullanılan kimyasal malzemeler ön plana çıkmıştır. Yapı kimyasallarının asıl görevi; inşaat malzemelerini bir arada tutmaktadır. Çimento, beton, tahta ve diğer ürünleri kimyasal formül ile bütünleştirmektir. Yapı süreçlerinin hızlı ve aktif bir şekilde ilerlemesini sağlayan, süreci kolaylaştıran bu kimyasallar, geleneksel ürünlerden daha güçlü ve dirençlidir. Son teknoloji ile üretilen, pek çok alanda kullanım olanağı sağlayan kimyasallar pratiklik ve hızlı sonuç kazandırır.
Yapı Kimyasalları Makineleri
Yapı kimyasalları için kullanılan makineler bulunmaktadır. Bu makineler:
- Toz ürün karıştırma mikseri
- Torba dolum makinesi
- Paketleme makinesi
Beton Katkılı Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Yapı kimyasalları denilince ilk akla gelen soru beton katkı malzemeleri nelerdir olmaktadır. Bu malzemeler yaygın olarak kullanılan, metal bazlı olmayan içeriklerdir. Beton yaygın kullanılan, iyi yönetilmesi gereken bir malzemedir. Beton üretmek için belli oranda ezilmiş kaya ve kum, su ile karıştırılır. Hızlanma ve gecikme süreleri, kimyasal yapıyı etkilemektedir. Daha iyi sonuç elde etmek için makine kullanılmaktadır. Bu kimyasallar sayesinde sertleşmiş betonun özellikleri değişir, yönetilebilir olur, kalitesi artar ve maliyet azalır.
Su Yalıtım Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Kimyasal yapı malzemelerinden olan su yapı malzemeleri nelerdir? Su geçirmezlik bileşenleri, su sızmasını engellemek için tasarlanmıştır. Bu yapı içinde olan malzemeler dekoratif sıva, mantolama sıvası, su izolasyon malzemesi, kristalize su izolasyon malzemesi yer almaktadır. Kullanım alanı olarak tuvalet, çatı, banyo, su deposu, teras, balkon, yüzme havuzları olmaktadır. Su geçirmezliğini sağlamak için kullanılır. Son derece etkili olan bu sistem, uzman desteği ile her zaman doğru sonuç verecektir.
Isı Yalıtımı Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Isı yalıtımı kimyasal yapı malzemeleri, harçlarda ve mantolama işlemlerinde kullanılır. Isının dışarı kaçması önlenir, dayanıklı hale getirilir. Etkili koruma sağlaması için köpük eklenmektedir.
Endüstriyel Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Endüstriyel yapı kimyasalları en yaygın kullanılan bileşikler olmaktadır. Aşınma, yük, kimyasal saldırı, nem, hasar görmüş zemin güçlendirmesi, zemin estetik görünümü gibi pek çok çeşitli ihtiyaç karşılanmaktadır. Oldukça dayanıklı olmasıyla birlikte antibakteriyel özellikler ile de ön plana çıkar. Endüstriyel yapı kimyasalları, epoksi astar ve epoksi boya, beton kür, beton cilası, yüzey sertleştirici, çap ve epoksi zemin kaplama gibi malzemelerdir.
Derz Dolgu Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Derz dolgu yapı kimyası arasında fayans yapıştırıcısı, derz dolgu, esnek derz dolgu ve poliüretan derz dolgu bulunur.
Yapısal Güçlendirme Ürünleri Nelerdir?
Bu tip güçlendirme işleminde öncelikle yapı nedir, nasıl yapılmıştır, kaç yıllıktır? gibi soruların cevaplanması, ona uygun bir rota çizilmesi gerekir. Bunun için yapı mühendisliği gerekmektedir. Peki, “Yapı mühendisliği nedir?” Yapının yapılış amacı hakkında bilgi edinen mühendisler, inşaat esnasında hangi malzemenin tercih edileceğine, yapı türüne uygunluğuna ve cinsine göre seçim yaparak bilgilendirir. Yapısal güçlendirme ürünleri beton, çelik ve karbon fiber malzeme olur. Binalar güçlenerek mukavemet kazanır.
Kil Esaslı Yapı Kimyasalları Nelerdir?
Kil esaslı yapı malzemeleri geçmişten günümüze çatılarda, tuğlalarda kullanımı görülmektedir. Teknolojinin getirdiği avantajlar ile fabrikalarda yüksek teknolojili makineler ile seçenekler artmış ve binaları her anlamda dış etkenlerden koruyan, yüksek ısı yalıtımı sağlayan, yangına karşı dirençli hale gelmiştir. Günümüz mimarisine yeni görünümler katılmıştır. Özel detay tasarımlar ve büyük cephe çalışmalar için tercih edilmesinin temel sebebi rahatlıkla yönetilebilmesidir.
Döşeme Bileşikleri Nelerdir?
Yaşamın olduğu her alanda eşyalar değişebilir fakat döşemeler kolay kolay pek değişmez. Bundan dolayı yer döşemesi seçimi yapılırken ekstra hassasiyet gösterilmelidir. Özellikle geniş çaplı inşaatlarda hataya pay bırakmayan döşemeler yaygın bileşikler olmaktadır. Ortamın sıcaklığını artıran, ambiyansını güçlendiren ürünlerin malzemeleri ve yapıları sağlam ve dinamik olmalıdır. Çeşitli zemin malzemeleri döşeme yapıştırıcıları ile yerleştirilir. Ayrıca kiremit harçları da bu alanın içine girmektedir.